Nieuws

Tweede herstart van BrightWave op scholen

Het heeft even geduurd, maar na de tweede lockdown zijn we wederom op scholen te vinden. De zomer staat natuurlijk wel weer snel voor de deur dus we kunnen nog niet op volle kracht draaien. Het team is wel ontzettend blij weer aan de slag te kunnen.

We werken uiteraard nog steeds volgens strenge protocollen die voldoen aan de RIVM richtlijnen omtrent het corona virus. Mochten jullie vragen hebben stuur ons dan een e-mail.   

(29-06-2021)

Pre-print eerste artikel: COVID-19 dagboek studie

Tijdens de eerste lockdown hebben we een groot aantal kinderen van 9 tot 12 jaar gevraagd om een dagboek bij te houden over hun gevoelens. Jullie hebben vier keer een week lang bijgehouden hoe je je voelde tijdens deze periode. Ook gaven jullie aan hoeveel contact je had met leeftijdsgenootjes.

Over deze dagboekstudie hebben wij een eerste artikel geschreven wat we opgestuurd hebben naar een wetenschappelijk tijdschrift. Nu gaan andere psychologen het artikel lezen en beoordelen. Daarna krijgen wij de kans om hun feedback te verwerken en wordt ons artikel hopelijk snel gepubliceerd. Tot die tijd hebben de voorlopige versie op een website gezet zodat andere onderzoekers onze resultaten alvast kunnen lezen. We noemen dit een pre-print en is dus nog niet de laatste versie.

Zodra de laatste versie geaccepteerd is door het tijdschrift zullen we de resultaten op de website publiceren. Tot die tijd kun je de pre-print lezen (in het Engels).

(02-01-2021)

Herstart van BrightWave op scholen

We hebben weer groen licht gekregen om het BrightWave onderzoek op scholen op te starten. De eerste scholen hebben de deuren voor ons weer geopend, waar we ongelooflijk blij mee zijn. Inmiddels zijn de eerste metingen gedaan en staan er meer scholen op de planning.


We werken uiteraard volgens strenge protocollen die voldoen aan de RIVM richtlijnen omtrent het corona virus. Mochten jullie vragen hebben over het BrightWave onderzoek dan kunnen jullie ons bereiken via het algemene e-mail adres.   

Wij houden jullie graag op de hoogte van de vorderingen. Hou onze website dus goed in de gaten!

(30-10-2020)

Een achtbaan aan emoties? Covid-19 dagboek studie 

De huidige COVID-19 pandemie beïnvloedt het leven van ons allemaal. Door de sluiting van de scholen valt het grootste deel van het sociale leven van kinderen en adolescenten in één klap weg. Juist in een levensfase waarin er veel gebeurt op het gebied van sociale ontwikkeling en het contact hebben met leeftijdsgenoten van cruciaal belang is zal deze pandemie effect hebben. Om in kaart te brengen hoe kinderen en adolescenten zich voelen in de periode van de sluiting en het weer gedeeltelijk open stellen van de scholen hebben we 9 tot 12 jarigen gevraagd een dagboek bij te houden over hun gevoelens. In de dagboekstudie vragen we de kinderen gedurende vier weken onder andere naar hun emoties en hoeveel contact ze hebben met leeftijdsgenootjes en hoe goed dat contact is.

Voor meer informatie verwijzen we naar de blog pagina waarin we kort weergeven hoe het onderzoek eruit ziet en wat onze verwachtingen zijn. 

Hou onze website in de gaten voor de uiteindelijke resultaten!

Tijdelijk stilzetten BrightWave

Door de huidige situatie rondom het corona virus (COVID-19) en de sluiting van de scholen hebben we het BrightWave onderzoek dat op scholen plaatsvond tijdelijk stopgezet. Zodra de situatie weer veilig is zullen we het project weer opstarten.

Mochten jullie een beetje afleiding zoeken neem dan eens een kijkje bij één van onze andere websites. Bijvoorbeeld op www.kijkinjebrein.nl kun je filmpjes en informatie vinden over allerlei onderwerpen, zoals vriendschap, risico gedrag, jongens en meisjes hersenen, in relatie tot de ontwikkeling van de hersenen. Mocht u als ouder op zoek zijn naar een lespakket over deze onderwerpen, kijk dan eens op www.breinkennisleiden.nl. Deze lespakketten zijn ontwikkeld voor basisschool en middelbare scholieren. Houdt deze website ook in de gaten voor nieuwe blogs.

Tot die tijd willen we iedereen heel veel gezondheid toewensen en hopen we iedereen snel weer te mogen begroeten. 

Namens het hele BrightWave team, tot snel! 

(16-03-2020)

Podcast over puberteit

Uitgerekend in de puberteit krijgen jongeren vaak te maken met emotionele problemen zoals depressies en agressiviteit. Heeft dat te maken met de snelle ontwikkeling van de hersenen? Marieke Bos vertelt erover in een podcast Enkeltje Wetenschap, ter ere van 444 jaar Universiteit Leiden

https://soundcloud.com/user-571612062/enkeltje-wetenschap-afl-8-onbalans-in-het-puberbrein

Eerste meting is begonnen!

Momenteel zijn we bezig met de eerste meting van het onderzoek dat zal lopen tot maart 2020. Susanne Asscheman, post-doc op het BrightWave project, bezoekt met zes studenten van de Universiteit Leiden zo’n 19 scholen waarbij 400 jongeren meedoen. Tijdens deze meting zullen deelnemers experimentele taken maken en zullen we speeksel verzamelen, gegevens over persoonlijkheid, zelfbeeld, sociale relaties in de klas, vermogen tot fluïde redeneren, en veel meer. Blijf ons volgen voor meer informatie en de eerste uitkomsten van het onderzoek.

(21-11-2019)

Gadgets en speekselbuisjes

De voorbereidingen voor het maken van de gadgets zijn in volle gang. Ook worden alle informatiebrieven, speekselbuisjes, vragenlijsten en computertaken klaargezet, die de deelnemers voor het BrightWave onderzoek zullen lezen, vol spugen, maken en doen.

Eerste Schoolbezoek staat gepland

Op 21 november 2019 vindt de eerste meting bij de eerste school in Naarden plaats. Susanne gaat op pad met een team studenten en een hele berg laptops om de eerste meting mogelijk te maken. Het spits wordt dan afgebeten. We houden jullie op de hoogte.

(oktober 2019)